Wróć

Faszerowana papryka

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie burgerów roślinnych,
  • 1 opakowanie klopsów roślinnych,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cukinia,
  • 250 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • wędzona papryka,
  • suszony rozmaryn,
  • suszony czosnek,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 6 czerwonych papryk.

Sos:

  • 100 g orzechów nerkowca,
  • 150 g roślinnego jogurtu,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kilka listków natki pietruszki do dekoracji.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę i por, wszystko razem podsmażamy.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy z resztą warzyw, aż warzywa nieco zmiękną.
  3. Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. Podsmażamy do zmięknięcia.
  4. Dodajemy pokruszone burgery i klopsy roślinne, kaszę jaglaną, krojone pomidory, musztardę francuską, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy: czosnek granulowany, rozmaryn, wędzoną paprykę.
  5. Całość mieszamy, podsmażamy jeszcze 5 minut i ściągamy z ognia.
  6. Umyte papryki stawiamy pionowo i przekrawamy wzdłuż. Wykrajamy gniazda nasienne.
  7. Naczynie żaroodporne i papryki smarujemy olejem. Papryki wypełniamy farszem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 35 minut.
  8. W międzyczasie przygotowujemy sos, blendując wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania na gładką masę.
  9. Upieczone papryki podajemy z sosem i listkami natki pietruszki.