POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie burgerów roślinnych,
- 1 opakowanie klopsów roślinnych,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cukinia,
- 250 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- wędzona papryka,
- suszony rozmaryn,
- suszony czosnek,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 6 czerwonych papryk.
Sos:
- 100 g orzechów nerkowca,
- 150 g roślinnego jogurtu,
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kilka listków natki pietruszki do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę i por, wszystko razem podsmażamy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy z resztą warzyw, aż warzywa nieco zmiękną.
- Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. Podsmażamy do zmięknięcia.
- Dodajemy pokruszone burgery i klopsy roślinne, kaszę jaglaną, krojone pomidory, musztardę francuską, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy: czosnek granulowany, rozmaryn, wędzoną paprykę.
- Całość mieszamy, podsmażamy jeszcze 5 minut i ściągamy z ognia.
- Umyte papryki stawiamy pionowo i przekrawamy wzdłuż. Wykrajamy gniazda nasienne.
- Naczynie żaroodporne i papryki smarujemy olejem. Papryki wypełniamy farszem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 35 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy sos, blendując wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania na gładką masę.
- Upieczone papryki podajemy z sosem i listkami natki pietruszki.