CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min. + czas namaczania orzechów
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 4 batoniki Chrupiący orzech,
- 40 g masła orzechowego,
- 200 g orzechów nerkowca,
- 60 g migdałów,
- 150 g gęstej części mleczka kokosowego,
- 20 g oleju kokosowego,
- sok z ½ limonki,
- 50 g syropu klonowego,
- szczypta soli,
- 6 truskawek.
Dodatkowo:
- 30 g Bio pszenicy z miodem,
- ulubione owoce do ozdoby np. borówki, truskawki, jeżyny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzechy nerkowca i migdały zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
- Batoniki miksujemy w malakserze razem z masłem orzechowym. Przygotowujemy 4 szerokie szklanki lub miseczki, w których podamy deser i wykładamy dno przygotowaną masą, mocno dociskając.
- Namoczone orzechy odsączamy, ściągamy skórki z migdałów i blendujemy na gładki krem z gęstą częścią mleczka kokosowego, olejem kokosowym, sokiem z limonki, syropem klonowym i szczyptą soli. Połowę masy przekładamy do szklaneczek.
- Do pozostałej masy dodajemy truskawki i ponownie blendujemy. Wykładamy na wierzch deseru i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
- Przed podaniem wszystko dekorujemy owocami i posypujemy Bio pszenicą z miodem.