Wróć

Serniczki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min. + czas namaczania orzechów
LICZBA PORCJI:
4 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 4 batoniki Chrupiący orzech,
  • 40 g masła orzechowego,
  • 200 g orzechów nerkowca,
  • 60 g migdałów,
  • 150 g gęstej części mleczka kokosowego,
  • 20 g oleju kokosowego,
  • sok z ½ limonki,
  • 50 g syropu klonowego,
  • szczypta soli,
  • 6 truskawek.

Dodatkowo:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Orzechy nerkowca i migdały zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
  2. Batoniki miksujemy w malakserze razem z masłem orzechowym. Przygotowujemy 4 szerokie szklanki lub miseczki, w których podamy deser i wykładamy dno przygotowaną masą, mocno dociskając.
  3. Namoczone orzechy odsączamy, ściągamy skórki z migdałów i blendujemy na gładki krem z gęstą częścią mleczka kokosowego, olejem kokosowym, sokiem z limonki, syropem klonowym i szczyptą soli. Połowę masy przekładamy do szklaneczek.
  4. Do pozostałej masy dodajemy truskawki i ponownie blendujemy. Wykładamy na wierzch deseru i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
  5. Przed podaniem wszystko dekorujemy owocami i posypujemy Bio pszenicą z miodem.