Wróć

Tacos z klopsami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie klopsów roślinnych,
  • mini tortille (3 sztuki),
  • 1 pomidor malinowy,
  • ¼ zielonego ogórka,
  • ¼ ząbka czosnku,
  • ½ awokado,
  • ½ małej czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka oregano,
  • sok z ½ limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pestki z ¼ granatu,
  • sól do smaku,
  • liście sałaty,
  • szczypiorek.

Sos:

  • 1 łyżka wegańskiego majonezu,
  • 1 łyżka roślinnego jogurtu,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • sól himalajska,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • czarny pieprz,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pomidora, ogórka i awokado kroimy w kostkę. Nadmiar wody z warzyw odsączamy ręcznikiem papierowym.
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, oliwę z oliwek, oregano, sól i pestki granatu. Delikatnie mieszamy.
  3. Do miski wkładamy wszystkie produkty do przygotowania sosu: majonez wegański, jogurt roślinny, sok z limonki, sól, oliwę z oliwek, pieprz i płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy.
  4. Klopsy podsmażamy na suchej patelni z obu stron, aż delikatnie się zarumienią.
  5. Podgrzewamy na patelni mini tortille i jeszcze gorące formujemy w łódeczki.
  6. Każdą tortillę smarujemy wewnątrz sosem, dodajemy po 2 liście sałaty i 2 klopsiki, na koniec dokładając mieszankę warzyw z awokado i granatem.
  7. Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.