Wróć

Wegańskie kotlety mielone

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania roślinnego mielonego ‘a la wołowe,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 duża cebula,
  • szczypta soli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • ½ łyżeczki sosu sojowego,
  • czarny pieprz,
  • ½ łyżeczki cząbru,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka tahini,
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego,
  • 3 łyżki niesłodzonego soku jabłkowego,
  • garść natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia kotletów.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1.  Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i szczyptę soli. Gdy cebula się zeszkli, przeciskamy przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy na niedużym ogniu.
  2. Do kubka wkładamy tahini, mielone siemię lniane i sok jabłkowy (możemy go zastąpić wodą). Bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  3. Do miski przekładamy: roślinne mielone ‘a la wołowe, musztardę francuską, sos sojowy, pieprz, cząber, oregano, mieszankę tahini z siemieniem, posiekaną natkę pietruszki i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
  4. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy w dłoniach kotlety i obtaczamy w mące.
  5. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  6. Podajemy z ziemniakami i tartymi gotowanymi buraczkami.