Wróć

Wegetariańskie kotlety mielone

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania roślinnego mielonego ‘a la wołowe,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 duża cebula,
  • szczypta soli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • ½ łyżeczki sosu sojowego,
  • czarny pieprz,
  • ½ łyżeczki cząbru,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • 1 jajko,
  • garść natki pietruszki,
  • 1 jajko + bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • olej do smażenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy posiekaną cebulę i szczyptę soli. Gdy cebula się zeszkli, przeciskamy przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy na niedużym ogniu.
  2. Do miski wkładamy: roślinne mielone ‘a la wołowe, musztardę francuską, sos sojowy, pieprz, cząber, oregano, jajko, posiekaną natkę pietruszki i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
  3. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy w dłoniach kotlety, moczymy w rozmąconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
  4. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  5. Podajemy z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.