Co dobrego w boczniakach?
Jakie wartości tkwią w boczniaku?
obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, normalizują ciśnienie krwi, zapobiegają udarom, poprawiają elastyczność stawów, kondycję skóry i odporność; zapewniają równowagę hormonalną i działają przeciwzapalnie
kwasy tłuszczowe nienasycone
źródło energii, budulec tkanek i mięśni, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, jest nośnikiem witamin i minerałów, składnikiem krwi, limfy, hormonów i enzymów
roślinne białko
wapń, magnez, potas, cynk, selen i sód – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i równowagi organizmu; ważne dla zdrowia kości, zębów, włosów, skóry i paznokci
cenne składniki mineralne
poprawiają sprawność fizyczną i intelektualną, wspierają układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, mogą poprawiać nastrój i zmniejszają uczucie zmęczenia
witaminy z grupy b i witamina c
ważny dla prawidłowego rozwoju płodu; u dorosłych reguluje wzrost, podział i funkcjonowanie komórek, a zatem działa przeciwnowotworowo, poprawia samopoczucie, działanie układu pokarmowego i pobudza procesy krwiotwórcze
kwas foliowy
kwas foliowy