CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.
LICZBA PORCJI: 12 babeczek
Składniki:
- 100 ml oleju,
- 130 ml napoju owsianego,
- 2 jajka,
- 50 g Amarantusa ekspandowanego,
- 200 g mąki pszennej,
- 75 g cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki sody,
- 250 g borówek.
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka mleka kokosowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
- borówki i świeże listki mięty.
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy olej, napój owsiany i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Do masy jajecznej dodajemy Amarantus ekspandowany, mąkę, cukier i sodę. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników.
- Dodajemy borówki i znowu delikatnie mieszamy.
- Ciastem wypełniamy foremki do babeczek do ¾ wysokości. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
- Upieczone babeczki pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier, dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę (w razie potrzeby dodajemy mleko lub cukier puder). Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.
- Każdą z babeczek smarujemy niewielką ilością kokosowego lukru, posypujemy borówkami i ozdabiamy listkami mięty.