Wróć

Babeczki z amarantusem i borówkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.
LICZBA PORCJI:
12 babeczek

Składniki:

  • 100 ml oleju,
  • 130 ml napoju owsianego,
  • 2 jajka,
  • 50 g Amarantusa ekspandowanego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 75 g cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 250 g borówek.

Lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka mleka kokosowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Dodatkowo:

  • borówki i świeże listki mięty.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy olej, napój owsiany i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Do masy jajecznej dodajemy Amarantus ekspandowany, mąkę, cukier i sodę. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników.
  3. Dodajemy borówki i znowu delikatnie mieszamy.
  4. Ciastem wypełniamy foremki do babeczek do ¾ wysokości. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
  5. Upieczone babeczki pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier, dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę (w razie potrzeby dodajemy mleko lub cukier puder). Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.
  6. Każdą z babeczek smarujemy niewielką ilością kokosowego lukru, posypujemy borówkami i ozdabiamy listkami mięty.