Wróć

Bagietki meksykańskie

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min. + 10 min. pieczenia
LICZBA PORCJI: 2 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Roślinnego mielonego a’la wołowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • 2,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
  • 3 łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki chili,
  • pieprz cayenne,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 80 g czerwonej fasoli,
  • 80 g kukurydzy,
  • 120 ml passaty pomidorowej,
  • ok. 100 g tartej mozzarelli,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 2 małe bagietki (24 cm),
  • natka kolendry (1/2 pęczka),
  • ½ papryczki chili.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soli.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przyprawy: kmin rzymski, czosnek granulowany, paprykę, oregano, cynamon i pieprz cayenne. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
  3. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy około 3-4 min., aż zmięknie.
  4. Dodajemy mielone a’la wołowe, podsmażamy kolejne 2-3 minuty.
  5. Na koniec dodajemy fasolę, kukurydzę, passatę i dokładnie mieszamy.
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 225 stopni (góra–dół). Bagietki przekrajamy wzdłuż. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą z części nakładamy meksykański farsz, posypujemy tartą mozzarellą i układamy pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Pieczemy około 9 minut, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
  7. Bagietki posypujemy posiekanym chili i listkami kolendry.