CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min. + 10 min. pieczenia
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Roślinnego mielonego a’la wołowe,
- 2 łyżki oleju,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- 2,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
- 3 łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki chili,
- pieprz cayenne,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ½ czerwonej papryki,
- 80 g czerwonej fasoli,
- 80 g kukurydzy,
- 120 ml passaty pomidorowej,
- ok. 100 g tartej mozzarelli,
- ¼ czerwonej cebuli,
- 2 małe bagietki (24 cm),
- natka kolendry (1/2 pęczka),
- ½ papryczki chili.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soli.
- Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przyprawy: kmin rzymski, czosnek granulowany, paprykę, oregano, cynamon i pieprz cayenne. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy około 3-4 min., aż zmięknie.
- Dodajemy mielone a’la wołowe, podsmażamy kolejne 2-3 minuty.
- Na koniec dodajemy fasolę, kukurydzę, passatę i dokładnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 225 stopni (góra–dół). Bagietki przekrajamy wzdłuż. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą z części nakładamy meksykański farsz, posypujemy tartą mozzarellą i układamy pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Pieczemy około 9 minut, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
- Bagietki posypujemy posiekanym chili i listkami kolendry.