Wróć

Roślinna biała kiełbasa
w sosie chrzanowym

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Kiełbasy białej na patelnię Dobra Kaloria
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 cebule
  • suszony majeranek
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mieszając dodajemy stopniowo mąkę do uzyskania zasmażki o jednolitej konsystencji.
  2. Dolewamy bulion i mieszamy, aż do zagotowania sosu.
  3. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Cebule kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor.
  5. Kiełbasę podsmażamy na patelni wg instrukcji na opakowaniu.
  6. W naczyniu układamy kolejno warstwę sosu, kiełbaski oraz miękką cebulkę. Całość dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy na ciepło.