Wróć

Najlepsze burgery z domowymi bułkami
i marynowaną, czerwoną cebulą

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Przepis na 6 burgerów:

  • 3 opakowania burgerów burak i kasza pęczak,
  • około 12 listków sałaty,
  • 2 pomidory,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • marynowana czerwona cebula, sos burgerowy i 6 bułek z przepisu poniżej.

Bułki:

  • 420 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 550 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli (10 g),
  • 7 g drożdży instant,
  • 10 g cukru trzcinowego,
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka,
  • 3 łyżki jasnego sezamu.

Marynowana cebula:

  • 2 średniej wielkości czerwone cebule,
  • 270 ml wody,
  • 150 ml octu jabłkowego,
  • 20 ml syropu klonowego,
  • 8 goździków,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej.

Sos burgerowy:

  • 3 łyżki wegańskiego majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • 1 łyżka mieszanki Superfoods Balans.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie cebuli:

  1. Cebulę kroimy w cienkie pióra i wkładamy do czystego słoika. Do rondelka wlewamy wodę, ocet i syrop klonowy, dodajemy goździki, listki laurowe, kolendrę i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę przelewamy do słoika z cebulą, szczelnie zamykamy i pozostawiamy do marynowania co najmniej na noc, a najlepiej na 24 h.

Przygotowanie bułek:

  1. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Dodajemy mąkę, jajko, sól, drożdże i cukier. Wyrabiamy gładkie ciasto bez grudek (nawet po wyrobieniu ciasto jest klejące, ale nie należy się tym przejmować). Ciasto można wyrobić mikserem z końcówką typu hak.
  2. Wyrobione ciasto przekładamy do posmarowanej odrobiną oleju miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat. Dzielimy na około 8-10 części.
  4. Każdy z kawałków formujemy w okrągłą bułeczkę, zakładając kilkakrotnie brzegi ciasta do środka. Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni (góra-dół).
  5. Po tym czasie każdą z bułeczek smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Upieczone bułeczki pozostawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie sosu

  1. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki sosu: majonez, ketchup, musztardę francuską, sól i pieprz do smaku oraz mieszankę Superfoods Balans. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przygotowanie burgerów:

  1. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy na suchej patelni, aż zarumienią się i zrobią chrupiące. Burgery buraczane podsmażamy z obu stron.
  2. Podpieczone spody bułek smarujemy sosem, układamy listki sałaty, podsmażone burgery buraczane, plasterki pomidora i ogórka oraz odsączoną, marynowaną cebulę. Nakrywamy podpieczoną górą bułki, również posmarowaną sosem.