POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Przepis na 6 burgerów:
- 3 opakowania burgerów burak i kasza pęczak,
- około 12 listków sałaty,
- 2 pomidory,
- 3 ogórki konserwowe,
- marynowana czerwona cebula, sos burgerowy i 6 bułek z przepisu poniżej.
Bułki:
- 420 ml mleka,
- 60 g masła,
- 550 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli (10 g),
- 7 g drożdży instant,
- 10 g cukru trzcinowego,
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka,
- 3 łyżki jasnego sezamu.
Marynowana cebula:
- 2 średniej wielkości czerwone cebule,
- 270 ml wody,
- 150 ml octu jabłkowego,
- 20 ml syropu klonowego,
- 8 goździków,
- 2 listki laurowe,
- 1 łyżeczka nasion kolendry,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej.
Sos burgerowy:
- 3 łyżki wegańskiego majonezu,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- sól,
- pieprz czarny,
- 1 łyżka mieszanki Superfoods Balans.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie cebuli:
- Cebulę kroimy w cienkie pióra i wkładamy do czystego słoika. Do rondelka wlewamy wodę, ocet i syrop klonowy, dodajemy goździki, listki laurowe, kolendrę i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę przelewamy do słoika z cebulą, szczelnie zamykamy i pozostawiamy do marynowania co najmniej na noc, a najlepiej na 24 h.
Przygotowanie bułek:
- Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Dodajemy mąkę, jajko, sól, drożdże i cukier. Wyrabiamy gładkie ciasto bez grudek (nawet po wyrobieniu ciasto jest klejące, ale nie należy się tym przejmować). Ciasto można wyrobić mikserem z końcówką typu hak.
- Wyrobione ciasto przekładamy do posmarowanej odrobiną oleju miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat. Dzielimy na około 8-10 części.
- Każdy z kawałków formujemy w okrągłą bułeczkę, zakładając kilkakrotnie brzegi ciasta do środka. Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni (góra-dół).
- Po tym czasie każdą z bułeczek smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Upieczone bułeczki pozostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie sosu
- Do miseczki wkładamy wszystkie składniki sosu: majonez, ketchup, musztardę francuską, sól i pieprz do smaku oraz mieszankę Superfoods Balans. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowanie burgerów:
- Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy na suchej patelni, aż zarumienią się i zrobią chrupiące. Burgery buraczane podsmażamy z obu stron.
- Podpieczone spody bułek smarujemy sosem, układamy listki sałaty, podsmażone burgery buraczane, plasterki pomidora i ogórka oraz odsączoną, marynowaną cebulę. Nakrywamy podpieczoną górą bułki, również posmarowaną sosem.