Wróć

Burgery na pieczonym buraku

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania roślinnych burgerów,
  • 1 duży burak,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • opcjonalnie ulubiona mieszanka ziół,
  • 1 opakowanie mozzarelli.

Pesto z rukoli:

  • duża garść rukoli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 30 g orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych.

Dodatkowo:

  • garść pistacji,
  • listki rukoli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Buraka myjemy, obieramy i kroimy na plastry około 1,5 cm.
  2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Pieczemy w temperaturze 230 stopni (góra-dół), około 30 minut.
  3. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i układamy na buraku plastry mozzarelli. Możemy jeszcze chwilę podpiec wszystko razem, aby mozzarella się stopiła i przypiekła.
  4. Do naczynia malaksera dajemy umytą rukolę, czosnek, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny, orzechy nerkowca i płatki drożdżowe. Wszystko razem dokładanie miksujemy.
  5. Burgery roślinne podsmażamy na suchej patelni.
  6. Na plastrach buraka z mozzarellą układamy rukolę, następnie kładziemy burgery roślinne, pesto i posypujemy posiekanymi pistacjami.
  7. Danie możemy skropić oliwą z oliwek.