POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 opakowania roślinnych burgerów,
- 1 duży burak,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz czarny,
- opcjonalnie ulubiona mieszanka ziół,
- 1 opakowanie mozzarelli.
Pesto z rukoli:
- duża garść rukoli,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 30 g orzechów nerkowca,
- 2 łyżki płatków drożdżowych.
Dodatkowo:
- garść pistacji,
- listki rukoli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Buraka myjemy, obieramy i kroimy na plastry około 1,5 cm.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Pieczemy w temperaturze 230 stopni (góra-dół), około 30 minut.
- Wyciągamy blaszkę z piekarnika i układamy na buraku plastry mozzarelli. Możemy jeszcze chwilę podpiec wszystko razem, aby mozzarella się stopiła i przypiekła.
- Do naczynia malaksera dajemy umytą rukolę, czosnek, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny, orzechy nerkowca i płatki drożdżowe. Wszystko razem dokładanie miksujemy.
- Burgery roślinne podsmażamy na suchej patelni.
- Na plastrach buraka z mozzarellą układamy rukolę, następnie kładziemy burgery roślinne, pesto i posypujemy posiekanymi pistacjami.
- Danie możemy skropić oliwą z oliwek.