Buraki bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy), nacieramy niewielką ilością oleju rzepakowego, zawijamy w folię i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni (góra-dół).
Upieczone buraki pozostawiamy do wystygnięcia.
Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z grubo posiekanymi orzechami włoskimi i miodem.
Kiedy owoce zmiękną, dodajemy bazylię i podsmażamy jeszcze około 2 minuty.
Gruszki odsuwamy na brzeg patelni i podsmażamy z obu stron roślinne burgery.
Buraki kroimy na plasterki, układamy na talerzu. Skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Na buraczkach układamy burgery, a następnie gruszki z orzechami. Danie skrapiamy octem balsamicznym i dekorujemy bazylią.