Wróć

Carpaccio z burgerem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie burgerów roślinnych,
  • 2 małe buraki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • sok z cytryny,
  • czosnek granulowany,
  • 2-3 gruszki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 garstki orzechów włoskich,
  • mały pęczek bazylii,
  • ocet balsamiczny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Buraki bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy), nacieramy niewielką ilością oleju rzepakowego, zawijamy w folię i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni (góra-dół).
  2. Upieczone buraki pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z grubo posiekanymi orzechami włoskimi i miodem.
  4. Kiedy owoce zmiękną, dodajemy bazylię i podsmażamy jeszcze około 2 minuty.
  5. Gruszki odsuwamy na brzeg patelni i podsmażamy z obu stron roślinne burgery.
  6. Buraki kroimy na plasterki, układamy na talerzu. Skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
  7. Na buraczkach układamy burgery, a następnie gruszki z orzechami. Danie skrapiamy octem balsamicznym i dekorujemy bazylią.