Carpaccio z burgerem
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie burgerów roślinnych,
- 2 małe buraki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz czarny,
- sok z cytryny,
- czosnek granulowany,
- 2-3 gruszki,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 garstki orzechów włoskich,
- mały pęczek bazylii,
- ocet balsamiczny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Buraki bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy), nacieramy niewielką ilością oleju rzepakowego, zawijamy w folię i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni (góra-dół).
- Upieczone buraki pozostawiamy do wystygnięcia.
- Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z grubo posiekanymi orzechami włoskimi i miodem.
- Kiedy owoce zmiękną, dodajemy bazylię i podsmażamy jeszcze około 2 minuty.
- Gruszki odsuwamy na brzeg patelni i podsmażamy z obu stron roślinne burgery.
- Buraki kroimy na plasterki, układamy na talerzu. Skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
- Na buraczkach układamy burgery, a następnie gruszki z orzechami. Danie skrapiamy octem balsamicznym i dekorujemy bazylią.