CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min. + 35 min. pieczenia
LICZBA PORCJI: 3-4 porcje
Składniki:
- 1 opakowanie Roślinnego mielonego a’la wołowe,
- 6 dużych cebul do faszerowania (mogą być białe i czerwone),
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki ziół do kuchni włoskiej,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- garść natki pietruszki,
- opcjonalnie: 5 łyżek tartej mozzarelli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cebule pozbawiamy łupin, odcinamy górę w ¼ wysokości, a następnie łyżeczką wydrążamy środki.
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy po 1 łyżce soli i cukru. Do gotującej wody wkładamy cebule, gotujemy 5 minut i wyławiamy łyżką cedzakową.
- Resztki cebuli (odkrojone i wydrążone) bardzo drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy Roślinne mielone i podsmażamy jeszcze kilka minut. Dolewamy passatę, dosypujemy suszone zioła i połowę posiekanej natki. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Układamy cebule i napełniamy farszem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie możemy posypać serem i zapiec kolejne 10 minut.
- Przed podaniem cebule posypujemy resztą posiekanej natki.