Wróć

Cebule faszerowane Roślinnym mielonym

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min. + 35 min. pieczenia
LICZBA PORCJI: 3-4 porcje

Składniki:

  • 1 opakowanie Roślinnego mielonego a’la wołowe,
  • 6 dużych cebul do faszerowania (mogą być białe i czerwone),
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki ziół do kuchni włoskiej,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • garść natki pietruszki,
  • opcjonalnie: 5 łyżek tartej mozzarelli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cebule pozbawiamy łupin, odcinamy górę w ¼ wysokości, a następnie łyżeczką wydrążamy środki.
  2. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy po 1 łyżce soli i cukru. Do gotującej wody wkładamy cebule, gotujemy 5 minut i wyławiamy łyżką cedzakową.
  3. Resztki cebuli (odkrojone i wydrążone) bardzo drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy Roślinne mielone i podsmażamy jeszcze kilka minut. Dolewamy passatę, dosypujemy suszone zioła i połowę posiekanej natki. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Układamy cebule i napełniamy farszem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie możemy posypać serem i zapiec kolejne 10 minut.
  5. Przed podaniem cebule posypujemy resztą posiekanej natki.