Wróć

Curry z gyrosem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Roślinnego gyrosa a’la kurczak,
  • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych,
  • gruby plaster imbiru,
  • 1 biała część dużego pora,
  • 200 g ananasa z puszki,
  • 120 ml zalewy z ananasa,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej,
  • 1 słodka czerwona papryka,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • 1 kapusta pak choi.

Dodatkowo:

  • ryż,
  • pęczek kolendry,
  • 1 limonka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w piórka por oraz drobno posiekany imbir.
  2. Gdy por się zeszkli, dodajemy pokrojonego ananasa wraz z zalewą. Dusimy wszystko do momentu, aż por będzie miękki (około 5-7 minut na małym ogniu).
  3. Dodajemy na patelnię gyros, mleko kokosowe, kurkumę, curry oraz trawę cytrynową. Wszystko mieszamy i dusimy około 7 minut.
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dorzucamy posiekaną kapustę pak choi i pozostawiamy na ogniu około 3 minuty (ważne, aby warzywa zostały chrupiące).
  5. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wrzątku.
  6. Curry podajemy z ugotowanym ryżem. Skrapiamy obficie sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry.