POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Roślinnego gyrosa a’la kurczak,
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych,
- gruby plaster imbiru,
- 1 biała część dużego pora,
- 200 g ananasa z puszki,
- 120 ml zalewy z ananasa,
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej,
- 1 słodka czerwona papryka,
- 150 ml mleka kokosowego,
- 1 kapusta pak choi.
Dodatkowo:
- ryż,
- pęczek kolendry,
- 1 limonka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w piórka por oraz drobno posiekany imbir.
- Gdy por się zeszkli, dodajemy pokrojonego ananasa wraz z zalewą. Dusimy wszystko do momentu, aż por będzie miękki (około 5-7 minut na małym ogniu).
- Dodajemy na patelnię gyros, mleko kokosowe, kurkumę, curry oraz trawę cytrynową. Wszystko mieszamy i dusimy około 7 minut.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dorzucamy posiekaną kapustę pak choi i pozostawiamy na ogniu około 3 minuty (ważne, aby warzywa zostały chrupiące).
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wrzątku.
- Curry podajemy z ugotowanym ryżem. Skrapiamy obficie sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry.