CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min.
LICZBA PORCJI: 4-6 porcji
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 40 g Bio jaglanki z miodem,
- 3 jajka,
- 90 ml oleju rzepakowego,
- 220 ml mleka roślinnego (np. ryżowego),
- 150 ml mleka kokosowego,
- 35 g płynnego miodu,
- 120 g mąki pszennej (typ 450),
- 50 g mąki kokosowej,
- szczypta soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Oddzielamy żółtka od białek i umieszczamy w osobnych miskach.
- Do żółtek dodajemy olej rzepakowy, napój roślinny, mleko kokosowe, płynny miód i łączymy ze sobą za pomocą rózgi.
- Dosypujemy mąkę pszenną i kokosową. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Dosypujemy jaglankę i za pomocą dużej łyżki lub szpatułki staramy się ją delikatnie wmieszać w ciasto.
- Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Przekładamy pianę do ciasta i delikatnie mieszamy.
- Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy około 3,5 minuty. Czas będzie zależał od mocy urządzenia.
- Po wyjęciu pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem i borówkami.