Wróć

Gofry jaglane

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min.
LICZBA PORCJI:
4-6 porcji

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 40 g Bio jaglanki z miodem,
  • 3 jajka,
  • 90 ml oleju rzepakowego,
  • 220 ml mleka roślinnego (np. ryżowego),
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • 35 g płynnego miodu,
  • 120 g mąki pszennej (typ 450),
  • 50 g mąki kokosowej,
  • szczypta soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Oddzielamy żółtka od białek i umieszczamy w osobnych miskach.
  2. Do żółtek dodajemy olej rzepakowy, napój roślinny, mleko kokosowe, płynny miód i łączymy ze sobą za pomocą rózgi.
  3. Dosypujemy mąkę pszenną i kokosową. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  4. Dosypujemy jaglankę i za pomocą dużej łyżki lub szpatułki staramy się ją delikatnie wmieszać w ciasto.
  5. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Przekładamy pianę do ciasta i delikatnie mieszamy.
  6. Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy około 3,5 minuty. Czas będzie zależał od mocy urządzenia.
  7. Po wyjęciu pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem i borówkami.