Wróć

Granola pomarańczowo-kokosowa

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min + czas stygnięcia
LICZBA PORCJI: ok. 1 kg granoli

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 5 batonów kokos & nuta pomarańczy,
  • 45 g BIO jaglanki z miodem,
  • 300 g płatków owsianych górskich,
  • 40 g siemienia lnianego,
  • 100 g słonecznika,
  • 100 g pestek dyni,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • skórka z ½ pomarańczy BIO,
  • 60 g oleju kokosowego,
  • 80 g miodu lub syropu z agawy,
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Batoniki kokos & nuta pomarańczy kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy jaglankę z miodem, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
  2. Do rondelka wlewamy miód, olej kokosowy i sok z pomarańczy. Podgrzewamy do momentu, aż miód się rozpuści, a następnie studzimy i wlewamy do pozostałych składników.
  3. Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  4. Granolę przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) około 30 minut. W trakcie pieczenia należy przemieszać granolę około 3-4 razy, aby się nie przypaliła.
  5. Upieczoną mieszankę pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie przesypujemy do szczelnego pojemnika Granolę możemy dodawać do różnych deserów, jeść z mlekiem lub jogurtem.