CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min + czas stygnięcia
LICZBA PORCJI: ok. 1 kg granoli
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 5 batonów kokos & nuta pomarańczy,
- 45 g BIO jaglanki z miodem,
- 300 g płatków owsianych górskich,
- 40 g siemienia lnianego,
- 100 g słonecznika,
- 100 g pestek dyni,
- 100 g wiórków kokosowych,
- skórka z ½ pomarańczy BIO,
- 60 g oleju kokosowego,
- 80 g miodu lub syropu z agawy,
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Batoniki kokos & nuta pomarańczy kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy jaglankę z miodem, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
- Do rondelka wlewamy miód, olej kokosowy i sok z pomarańczy. Podgrzewamy do momentu, aż miód się rozpuści, a następnie studzimy i wlewamy do pozostałych składników.
- Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Granolę przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) około 30 minut. W trakcie pieczenia należy przemieszać granolę około 3-4 razy, aby się nie przypaliła.
- Upieczoną mieszankę pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie przesypujemy do szczelnego pojemnika Granolę możemy dodawać do różnych deserów, jeść z mlekiem lub jogurtem.