Wróć

Wegańskie jaglane ciasto z rabarbarem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Jaglany spód:

Masa jaglana:

  • 320 g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 świeże daktyle medjool,
  • szczypta soli,
  • 200 ml mleka ryżowego,
  • 2 batony jabłko & cynamon,
  • 35 ml syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka agar-agar,
  • 3 łyżki wrzątku.

Masa rabarbarowa:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • 100 g cukru kokosowego,
  • 1,5 łyżeczki agar-agar,
  • 3 łyżki wrzątku.

Maliny i kwiaty do dekoracji.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Daktyle wkładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do napęcznienia na około 15 minut, a następnie odcedzamy.
  2. Do kielicha malaksera wsypujemy jaglankę, dodajemy namoczone daktyle, olej kokosowy, sól i tahini. Wszystko blendujemy.
  3. Formę do tarty o średnicy 23 cm smarujemy olejem kokosowym i wykładamy powstałą mieszanką, mocno dociskając do ścianek.
  4. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania mas.
  5. Do malaksera wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, 2 daktyle medjool, sól, mleko ryżowe, batony i syrop klonowy – wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem.
  6. Powstałą masę przekładamy do garnuszka, dodajemy agar-agar rozpuszczony w 3 łyżkach wrzątku i wszystko dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na niedużym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Krem jaglany wykładamy na wcześniej przygotowany spód i wyrównujemy łyżką.
  7. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry. Na dno patelni wlewamy sok jabłkowy, dodajemy rabarbar i cukier kokosowy. Całość podgrzewamy do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodajemy agar-agar rozpuszczony w 3 łyżkach wody, mieszamy bardzo dokładnie i wykładamy na ciasto. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  8. Ciasto dekorujemy owocami i kwiatami jadalnymi.