CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 25 min.
LICZBA PORCJI: 2-4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie Roślinnych kiełbasek a’la chipotle-cheddar
- 2 mini bagietki lub 1 długa
- pomidor
- ½ szalotki
- kilka listków szczypiorku
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (klasycznego lub roślinnego)
- łyżka majonezu (klasycznego lub roślinnego)
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie sosu:
- Do miseczki dajemy jogurt, majonez, sos sojowy, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
- Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki (na długość kiełbasek) i przekrajamy wzdłuż na połówki. Pomidora kroimy w plastry, szalotkę w pióra, a szczypiorek siekamy.
- Na rozgrzanym grillu układamy kiełbaski oraz połówki bagietki. Grillujemy ok. 5 minut, przewracając kiełbaski w połowie czasu.
- Kiełbaski układamy na przypieczonych, gorących bagietkach, polewamy sosem i dodajemy plastry pomidora. Całość posypujemy szalotką i szczypiorkiem.