Wróć

Grillowane kiełbaski na bagietce
z sosem czosnkowo-koperkowym

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 25 min.
LICZBA PORCJI: 
2-4 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Roślinnych kiełbasek a’la chipotle-cheddar
  • 2 mini bagietki lub 1 długa
  • pomidor
  • ½ szalotki
  • kilka listków szczypiorku

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (klasycznego lub roślinnego)
  • łyżka majonezu (klasycznego lub roślinnego)
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie sosu:

  1. Do miseczki dajemy jogurt, majonez, sos sojowy, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

 

  1. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki (na długość kiełbasek) i przekrajamy wzdłuż na połówki. Pomidora kroimy w plastry, szalotkę w pióra, a szczypiorek siekamy.
  2. Na rozgrzanym grillu układamy kiełbaski oraz połówki bagietki. Grillujemy ok. 5 minut, przewracając kiełbaski w połowie czasu.
  3. Kiełbaski układamy na przypieczonych, gorących bagietkach, polewamy sosem i dodajemy plastry pomidora. Całość posypujemy szalotką i szczypiorkiem.