Wróć

Kiełbaski a’la chipotle-cheddar
w grillowanej cukinii

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.
LICZBA PORCJI:
4 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Sos:

  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2-3 łyżki mleka (może być roślinne)

Dodatkowo:

  • garstka orzeszków ziemnych
  • mały pęczek kolendry

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, oregano i dokładnie nacieramy.
  2. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i oregano. Ugniatamy wszystkie składniki.
  3. Do miseczki wkładamy serek śmietankowy, sok z limonki i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy. Dolewamy małymi porcjami mleko i mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
  4. Kiełbaski i cukinie grillujemy z obu stron. Pamiętajmy, aby cukinia przypiekła się lekko z wierzchu, ale pozostała nadal chrupiąca.
  5. Cukinie smarujemy sosem, dodajemy kiełbaskę, czerwoną kapustę, ponownie odrobinę sosu, grubo siekane orzeszki i kolendrę.