CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Roślinnych kiełbasek a’la chipotle-cheddar
- 4 mini cukinie
- ¼ czerwonej kapusty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 1 łyżeczka oregano
Sos:
- 2 łyżki serka śmietankowego
- sok z ½ limonki
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 2-3 łyżki mleka (może być roślinne)
Dodatkowo:
- garstka orzeszków ziemnych
- mały pęczek kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, oregano i dokładnie nacieramy.
- Kapustę drobno kroimy, przekładamy do miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i oregano. Ugniatamy wszystkie składniki.
- Do miseczki wkładamy serek śmietankowy, sok z limonki i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy. Dolewamy małymi porcjami mleko i mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
- Kiełbaski i cukinie grillujemy z obu stron. Pamiętajmy, aby cukinia przypiekła się lekko z wierzchu, ale pozostała nadal chrupiąca.
- Cukinie smarujemy sosem, dodajemy kiełbaskę, czerwoną kapustę, ponownie odrobinę sosu, grubo siekane orzeszki i kolendrę.