Wróć

Kiełbaski zapiekane z fasolą

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min. + 20 min. pieczenia
LICZBA PORCJI: 4 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 op. kiełbasek węgierskich,
  • 400 g białej fasoli,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 kawałków suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki oleju (może być to olej z zalewy z suszonych pomidorów),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 50 ml białego wina.

Dodatkowo:

  • listki bazylii,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    1. Fasolę namaczamy przez noc (12 h).
    2. Rano płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie około 60 minut. Fasola powinna być miękka, ale nierozpadająca się. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    3. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek i suszone pomidory w plastry. Każdą z kiełbasek kroimy na kawałki i dodajemy do naczynia z fasolą.
    4. W kubku mieszamy olej z papryką, oregano, kolendrą, czosnkiem granulowanym i świeżym, przeciśniętym przez praskę. Polewamy danie i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino.
    5. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). W trakcie pieczenia mieszamy 2-3 razy.
    6. Danie podajemy posypane wędzoną papryką i listkami bazylii z sojonezem lub prostym sosem jogurtowym: mieszamy jogurt z ulubionymi przyprawami oraz suszonymi i świeżymi ziołami.