CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min. + 20 min. pieczenia
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 op. kiełbasek węgierskich,
- 400 g białej fasoli,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 kawałków suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oleju (może być to olej z zalewy z suszonych pomidorów),
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 50 ml białego wina.
Dodatkowo:
- listki bazylii,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
- Fasolę namaczamy przez noc (12 h).
- Rano płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie około 60 minut. Fasola powinna być miękka, ale nierozpadająca się. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę kroimy w pióra, a czosnek i suszone pomidory w plastry. Każdą z kiełbasek kroimy na kawałki i dodajemy do naczynia z fasolą.
- W kubku mieszamy olej z papryką, oregano, kolendrą, czosnkiem granulowanym i świeżym, przeciśniętym przez praskę. Polewamy danie i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). W trakcie pieczenia mieszamy 2-3 razy.
- Danie podajemy posypane wędzoną papryką i listkami bazylii z sojonezem lub prostym sosem jogurtowym: mieszamy jogurt z ulubionymi przyprawami oraz suszonymi i świeżymi ziołami.