Wróć

Kiełbaski zapiekane z fasolą

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 op. kiełbasek węgierskich Dobra Kaloria,
  • 400 g białej fasoli,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 kawałków suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki oleju (może być to olej z zalewy z suszonych pomidorów),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 50 ml białego wina

Dodatkowo:

  • listki bazylii,
  • wędzona papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Fasolę namaczamy przez noc (12h).
  2. Rano płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie około 60 minut. Fasola powinna być miękka, ale nierozpadająca się. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek i suszone pomidory w plasterki. Każdą z kiełbasek kroimy na kawałki. Dodajemy do fasoli.
  4. W kubku mieszamy olej z papryką, oregano, czosnkiem i kolendrą. Polewamy danie i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino.
  5. Danie pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). W trakcie pieczenia mieszamy 2-3 razy. Danie podajemy posypane wędzoną papryką i listkami bazylii z sojonezem lub prostym sosem jogurtowym.