Wróć

Roślinne klopsy w sosie porowym

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min.
LICZBA PORCJI: 2 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Roślinnych klopsów klasycznych,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 mała cebula,
  • 1 por,
  • duża szczypta soli,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • 150 ml wody,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 ½ łyżeczki majeranku,
  • 150 ml śmietanki 30% lub śmietanki kokosowej,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 100 g jogurtu greckiego.

Dodatkowo: szczypiorek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz por. Podsmażamy na niedużym ogniu ze szczyptą soli około 5-6 minut.
  2. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Do jogurtu dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy masę do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
  4. Klopsy możemy dorzucić do sosu lub podsmażyć krótko na osobnej patelni. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i kiszonkami. Posypujemy szczypiorkiem.