CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min.
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Roślinnych klopsów klasycznych,
- 1 łyżka masła,
- 1 mała cebula,
- 1 por,
- duża szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 150 ml wody,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 ½ łyżeczki majeranku,
- 150 ml śmietanki 30% lub śmietanki kokosowej,
- 10 g mąki pszennej,
- 100 g jogurtu greckiego.
Dodatkowo: szczypiorek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz por. Podsmażamy na niedużym ogniu ze szczyptą soli około 5-6 minut.
- Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.
- Do jogurtu dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy masę do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
- Klopsy możemy dorzucić do sosu lub podsmażyć krótko na osobnej patelni. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i kiszonkami. Posypujemy szczypiorkiem.