Roślinne klopsy z sosem grzybowym
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 opakowania klopsów roślinnych,
- 1 łyżka masła,
- 1 duża cebula,
- 250 g oczyszczonych, pokrojonych w plastry podgrzybków,
- szczypta soli,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 4 łyżki śmietanki 30 %,
- 3 łyżki gorącej wody,
- czarny pieprz,
- mały pęczek natki pietruszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy grzyby i podsmażamy, aż zmiękną.
- Dodajemy mascarpone, śmietankę oraz wodę.
- Doprawiamy sos solą, pieprzem oraz dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.
- Na osobnej patelni podsmażamy roślinne klopsy klasyczne.
- Danie możemy podać na puree ziemniaczanym.