Wróć

Roślinne klopsy z sosem grzybowym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania klopsów roślinnych,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g oczyszczonych, pokrojonych w plastry podgrzybków,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 4 łyżki śmietanki 30 %,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • czarny pieprz,
  • mały pęczek natki pietruszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy grzyby i podsmażamy, aż zmiękną.
  2. Dodajemy mascarpone, śmietankę oraz wodę.
  3. Doprawiamy sos solą, pieprzem oraz dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  4. Na osobnej patelni podsmażamy roślinne klopsy klasyczne.
  5. Danie możemy podać na puree ziemniaczanym.