Wróć

Roślinne kotleciki à la rybne w kapuście z grzybami i śliwką

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1 godz.
LICZBA PORCJI:
4 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania Roślinnych kotlecików à la rybnych
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • pęczek pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kapustę odsączamy na sitku. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać zimną wodą. Szatkujemy na mniejsze kawałki.
  2. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, a śliwki kroimy na mniejsze paski.
  3. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy, by cebula zbytnio się nie karmelizowała.
  4. Dodajemy kiszoną kapustę i dusimy na patelni, aż zmięknie.
  5. Gdy kapusta zmniejszy objętość i się zarumieni, dolewamy kilka łyżek wody po suszonych grzybach, pokrojoną suszoną śliwkę oraz same grzyby.
  6. Nastawiamy piekarnik na 185 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy grubszą warstwę smażonej kapusty i rozprowadzamy ją łyżką. Na kapuście układamy roślinne kotleciki à la rybne, które przykrywamy cienką warstwą kapusty.
  7. Wkładamy danie do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  8. Po wyjęciu dekorujemy świeżą natką pietruszki.