CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1 godz.
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 opakowania Roślinnych kotlecików à la rybnych
- 1 kg kiszonej kapusty
- 6 suszonych śliwek
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 200 g suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- pęczek pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kapustę odsączamy na sitku. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać zimną wodą. Szatkujemy na mniejsze kawałki.
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, a śliwki kroimy na mniejsze paski.
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy, by cebula zbytnio się nie karmelizowała.
- Dodajemy kiszoną kapustę i dusimy na patelni, aż zmięknie.
- Gdy kapusta zmniejszy objętość i się zarumieni, dolewamy kilka łyżek wody po suszonych grzybach, pokrojoną suszoną śliwkę oraz same grzyby.
- Nastawiamy piekarnik na 185 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy grubszą warstwę smażonej kapusty i rozprowadzamy ją łyżką. Na kapuście układamy roślinne kotleciki à la rybne, które przykrywamy cienką warstwą kapusty.
- Wkładamy danie do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
- Po wyjęciu dekorujemy świeżą natką pietruszki.