Łazanki z roślinnymi klopsikami grzybowymi
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie roślinnych klopsików grzybowych,
- 200 g makaronu łazankowego,
- 20 g suszonych podgrzybków,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 cebule,
- sól,
- 700 g kiszonej kapusty,
- ½ łyżeczki kminku,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- ½ łyżeczki syropu klonowego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Grzyby wkładamy do rondelka, zalewamy 200 ml zimnej wody i pozostawiamy na noc do namoczenia.
- Następnego dnia całość gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Odcedzamy grzyby, wywar pozostawiamy.
- Kapustę płuczemy, odciskamy i szatkujemy (po płukaniu próbujemy kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy jeszcze raz).
- Na patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy poszatkowaną cebulę, odrobinę soli i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i jeszcze chwilę pozostawiamy na ogniu.
- Dodajemy na patelnię wcześniej przygotowaną kapustę, roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz, sos sojowy oraz syrop klonowy. Wszystko mieszamy i smażmy 5 minut.
- Dolewamy do dania wywar z grzybów oraz około ½ szklanki wrzątku, przykrywamy i dusimy około 35 minut.
- W osobnym garnku gotujemy makaron łazankowy według wskazówek producenta.
- Na patelni podsmażamy klopsiki grzybowe.
- Do kapusty dodajemy makaron i klopsiki. Wszystko delikatnie mieszamy i podajemy.