Wróć

Łazanki z roślinnymi klopsikami grzybowymi

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie roślinnych klopsików grzybowych,
  • 200 g makaronu łazankowego,
  • 20 g suszonych podgrzybków,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • 700 g kiszonej kapusty,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki syropu klonowego.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Grzyby wkładamy do rondelka, zalewamy 200 ml zimnej wody i pozostawiamy na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia całość gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Odcedzamy grzyby, wywar pozostawiamy.
  3. Kapustę płuczemy, odciskamy i szatkujemy (po płukaniu próbujemy kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy jeszcze raz).
  4. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy poszatkowaną cebulę, odrobinę soli i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i jeszcze chwilę pozostawiamy na ogniu.
  5. Dodajemy na patelnię wcześniej przygotowaną kapustę, roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz, sos sojowy oraz syrop klonowy. Wszystko mieszamy i smażmy 5 minut.
  6. Dolewamy do dania wywar z grzybów oraz około ½ szklanki wrzątku, przykrywamy i dusimy około 35 minut.
  7. W osobnym garnku gotujemy makaron łazankowy według wskazówek producenta.
  8. Na patelni podsmażamy klopsiki grzybowe.
  9. Do kapusty dodajemy makaron i klopsiki. Wszystko delikatnie mieszamy i podajemy.