Wróć

Leczo z roślinnym mielonym a’la wołowe

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mięsa mielonego a la wołowe,
  • olej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 małe cukinie,
  • 250 g brązowych pieczarek,
  • oregano,
  • słodka papryka,
  • czosnek granulowany,
  • czarny pieprz,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • pęczek natki pietruszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem i odrobiną soli.
  2. Dodajemy roślinne mielone, dokładnie mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy.
  3. Paprykę kroimy w duże kawałki i dodajemy na patelnię, następnie dorzucamy pokrojoną cukinię. Po ok. 10 minutach dodajemy bardzo grubo pokrojone brązowe pieczarki.
  4. Dolewamy passatę i doprawiamy danie suszonym oregano, papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  5. Gotujemy wszystko ok. 10 minut na niedużym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos jest za gęsty, możemy dolać odrobinę wrzątku.
  6. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  7. Danie możemy jeść z ulubionymi dodatkami takimi jak ryż, gotowane ziemniaki lub chleb.