Leczo z roślinnym mielonym a’la wołowe
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mięsa mielonego a la wołowe,
- olej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- 2 papryki czerwone,
- 2 małe cukinie,
- 250 g brązowych pieczarek,
- oregano,
- słodka papryka,
- czosnek granulowany,
- czarny pieprz,
- 700 ml passaty pomidorowej,
- pęczek natki pietruszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem i odrobiną soli.
- Dodajemy roślinne mielone, dokładnie mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy.
- Paprykę kroimy w duże kawałki i dodajemy na patelnię, następnie dorzucamy pokrojoną cukinię. Po ok. 10 minutach dodajemy bardzo grubo pokrojone brązowe pieczarki.
- Dolewamy passatę i doprawiamy danie suszonym oregano, papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Gotujemy wszystko ok. 10 minut na niedużym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos jest za gęsty, możemy dolać odrobinę wrzątku.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Danie możemy jeść z ulubionymi dodatkami takimi jak ryż, gotowane ziemniaki lub chleb.