CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min. + czas wyrastania ciasta
LICZBA PORCJI: 9 pączków
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Orzechowy solony karmel:
- 80 g daktyli,
- 80 g masła orzechowego,
- duża szczypta soli,
- ok. 50 ml „mleka” owsianego.
Polewa czekoladowa:
- 10 g oleju kokosowego,
- 30 g gorzkiej czekolady.
Pączki:
- 50 g Bio jaglanki z miodem,
- 250 ml napoju owsianego,
- 50 g oleju kokosowego,
- 40 g cukru trzcinowego,
- 7 g suchych drożdży,
- 240 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Do dekoracji:
- garstka posiekanych orzechów arachidowych,
- kropelki czekoladowe.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Orzechowy solony karmel:
- Daktyle namaczamy około 30 minut w gorącej wodzie. Przekładamy do miski malaksera, dodajemy masło orzechowe, sól i napój owsiany. Wszystko blendujemy na gładki krem. Konsystencję możemy regulować ilością napoju owsianego.
Polewa czekoladowa:
- Do garnuszka wkładamy olej kokosowy i czekoladę. Roztapiamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając.
Pączki:
- Do miski wlewamy ciepły napój owsiany, dodajemy Bio jaglankę z miodem, olej kokosowy, cukier i drożdże. Wszystko ze sobą bardzo dokładnie blendujemy. Ma powstać gęsta, kremowa, ale nadal płynna, masa.
- Dodajemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie ciasto.
- Ciasto przekładamy do posmarowanej olejem kokosowym miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Delikatnie rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 8 cm, a w nich mniejsze, 3,5 cm (te małe kółeczka możemy usmażyć i zrobić z nich mini pączusie). Pozostawiamy do podrośnięcia, a w międzyczasie zaczynamy rozgrzewać olej.
- Pączki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (około 175 stopni) z obu stron. Następnie odsączamy nadmiar oleju, układając usmażone pączki na ręczniku papierowym.
- Pączki możemy zjadać jeszcze ciepłe, posypane odrobiną cukru pudru, albo udekorować solonym karmelem i polewą czekoladową z przepisu powyżej. Czekoladę i karmel przekładamy do rękawów cukierniczych i polewamy pączki. Posypujemy posiekanymi orzechami i kropelkami czekoladowymi.