POTRZEBNE SKŁADNIKI
- 1 opakowanie roślinnego pasztetu pieczonego z żurawiną,
- 1 płat ciasta francuskiego,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka roślinnego (np. owsianego),
- kilka łyżek konfitury borówkowej do mięs i serów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy je na równe kwadraty (z 1 płata powinno wyjść 8 sztuk).
- Nacinamy brzegi ciasta po obu stronach i przekładamy na przeciwległe brzegi tak, by powstała ramka. Brzegi ciasta dociskamy widelcem.
- Na środek każdej z ramek wykładamy pokrojone plastry pasztetu.
- Smarujemy brzegi ciasta żółtkiem rozkłóconym z mlekiem roślinnym.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni (góra-dół) około 14 minut.
- Na upieczone wytrawne ciastka nakładamy po łyżeczce konfitury borówkowej. Ciastka są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.