CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 min.
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 100 g ryżu jaśminowego
- opakowanie Roślinnego gyrosa à la kurczak
- połowa dojrzałego awokado
- zielony ogórek
- pęczek rzodkiewki
- 5 grzybków shiitake
- garść młodego szpinaku, roszponki lub rukoli
- czerwona cebula
- sos Sriracha
- marchew
- garść kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wykładamy ryż do miski, by ten utworzył bazę bowla.
- Podsmażamy gyros à la kurczak zgodnie z instrukcją na opakowaniu i układamy go na ryżu.
- Grzybki shiitake zalewamy wrzątkiem i czekamy kilkanaście minut, aż napęcznieją. Odcedzamy, po czym gotujemy je we wrzącej wodzie ok. 10 minut. Po wyjęciu pozostawiamy je do wystygnięcia.
- Przygotowujemy pozostałe składniki: marchew obieramy i kroimy we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw, cebulę, ogórek i mango kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i awokado w cienkie plastry.
- Układamy wszystkie składniki w misce w taki sposób, by utworzyły kolorową kompozycję.
- Bowl posypujemy białym sezamem i kolendrą. Danie podajemy z sosem Sriracha.