Wróć

Poke bowl
z roślinnym gyrosem

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 min.
LICZBA PORCJI:
3 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • opakowanie Roślinnego gyrosa à la kurczak
  • połowa dojrzałego awokado
  • zielony ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • 5 grzybków shiitake
  • garść młodego szpinaku, roszponki lub rukoli
  • czerwona cebula
  • sos Sriracha
  • marchew
  • garść kolendry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wykładamy ryż do miski, by ten utworzył bazę bowla.
  2. Podsmażamy gyros à la kurczak zgodnie z instrukcją na opakowaniu i układamy go na ryżu.
  3. Grzybki shiitake zalewamy wrzątkiem i czekamy kilkanaście minut, aż napęcznieją. Odcedzamy, po czym gotujemy je we wrzącej wodzie ok. 10 minut. Po wyjęciu pozostawiamy je do wystygnięcia.
  4. Przygotowujemy pozostałe składniki: marchew obieramy i kroimy we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw, cebulę, ogórek i mango kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i awokado w cienkie plastry.
  5. Układamy wszystkie składniki w misce w taki sposób, by utworzyły kolorową kompozycję.
  6. Bowl posypujemy białym sezamem i kolendrą. Danie podajemy z sosem Sriracha.