Wróć

Potrawka z gyrosem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.
LICZBA PORCJI: 2-3 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Roślinnego gyrosa a’la kurczak,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula,
  • szczypta soli,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 200 g makaronu orzo,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 brokuł,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 70 ml śmietany 18% lub śmietanki kokosowej.

Dodatkowo: listki bazylii do przybrania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą soli. Dodajemy posiekany czosnek oraz gyrosa i jeszcze chwilę smażymy.
  2. Paprykę i brokuł gotujemy na parze al dente.
  3. Makaron orzo gotujemy wg. wskazówek producenta.
  4. Makaron i warzywa dodajemy do gyrosa, dolewamy śmietanę, czosnek granulowany i oregano. Wszystko delikatnie mieszamy.
  5. Danie podajemy z listkami bazylii.