Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 opakowanie Gyrosa roślinnego a la kurczak,
- 100 g dowolnego roślinnego majonezu,
- 2 placki tortilli pszennej,
- pęczek szczypiorku,
- 1 czerwona papryka,
- pół ogórka zielonego,
- dowolny mix sałat / roszponka / rukola.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego.
- Wsypujemy gyros na patelnię i smażymy do zarumienienia, około 3 minuty.
- Na patelnię dolewamy 2 łyżki wody i smażymy gyros pod przykryciem przez 2 minuty. Wyłączamy kuchenkę.
- Nacinamy poziomo placek tortilli od środka do prawej krawędzi.
- Dolną ćwiartkę smarujemy majonezem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
- Na ćwiartkę obok nakładamy przestudzony gyros roślinny.
- W górnej części tortilli układamy pokrojoną drobno paprykę i ogórka, zaś w ostatniej ćwiartce umytą i osuszoną sałatę.
- Całość składamy w naleśnik, rozpoczynając od części z majonezem i szczypiorkiem w stronę gyrosa, warzyw oraz sałaty, by tortilla utworzyła zwartą kanapkę. Podajemy z limonką i dowolnymi sosami.