Wróć

Proste tortille z gyrosem

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 opakowanie Gyrosa roślinnego a la kurczak,
  • 100 g dowolnego roślinnego majonezu,
  • 2 placki tortilli pszennej,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 czerwona papryka,
  • pół ogórka zielonego,
  • dowolny mix sałat / roszponka / rukola.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego.
  2. Wsypujemy gyros na patelnię i smażymy do zarumienienia, około 3 minuty.
  3. Na patelnię dolewamy 2 łyżki wody i smażymy gyros pod przykryciem przez 2 minuty. Wyłączamy kuchenkę.
  4. Nacinamy poziomo placek tortilli od środka do prawej krawędzi.
  5. Dolną ćwiartkę smarujemy majonezem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  6. Na ćwiartkę obok nakładamy przestudzony gyros roślinny.
  7. W górnej części tortilli układamy pokrojoną drobno paprykę i ogórka, zaś w ostatniej ćwiartce umytą i osuszoną sałatę.
  8. Całość składamy w naleśnik, rozpoczynając od części z majonezem i szczypiorkiem w stronę gyrosa, warzyw oraz sałaty, by tortilla utworzyła zwartą kanapkę. Podajemy z limonką i dowolnymi sosami.