POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Na makaron:
- 450 g semoliny z pszenicy durum,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (10 g),
- 200 ml gorącej wody (niepełna szklanka),
- ¼ łyżeczki soli.
Na farsz:
- 1 opakowanie burgerów roślinnych,
- 2 łyżki oleju,
- 1 por,
- 1 burak razem z botwinką (około 8-9 dużych liści),
- 3 łyżki kaparów,
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 9 kawałków suszonych pomidorów z zalewy,
- czarny pieprz do smaku,
- kmin rzymski mielony.
Na pesto botwinkowe:
- 3 liście botwinki,
- oliwa z oliwek, około 8-9 łyżek,
- sól himalajska,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1 łyżka mielonych migdałów.
Do podania:
- 3 łyżki mielonych migdałów,
- 1-2 liście botwinki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Farsz:
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekany por.
- Następnie dodajemy posiekane liście botwinki i pokrojonego buraka. Podsmażamy aż całość zmięknie.
- Drobno kroimy suszone pomidory i dodajemy razem z rozdrobnionymi burgerami roślinnymi, kaparami i płatkami drożdżowymi. Smażymy chwilę, dokładnie mieszając.
- Doprawiamy czarnym pieprzem i kminem rzymskim.
- Odstawiamy farsz do wystudzenia.
Pesto botwinkowe:
- Do malaksera wkładamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pesto: liście botwinki, oliwę z oliwek, sól himalajską, płatki drożdżowe i mielone migdały. Dokładnie blendujemy.
Makaron:
- Zagniatamy gładkie ciasto ze składników potrzebnych do przygotowania makaronu: semoliny, oliwy z oliwek, gorącej wody i soli. Ciasto możemy zagnieść w mikserze z końcówką typu hak.
- Gładkie ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 10 minut do odpoczęcia.
- Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokątny płat na oprószonej semoliną stolnicy.
- Każdy z płatów dzielimy na pół.
- Na jednej z połówek układamy farsz uformowany w kulki wielkości orzecha włoskiego w ostępach około 3 cm. Przestrzenie między nadzieniem smarujemy wodą i przykrywamy drugą połową ciasta. Dociskamy przestrzenie między farszem i wycinamy kwadratowe ravioli z farszem w centrum za pomocą noża lub radełka.
- Ravioli gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.