Wróć

Ravioli z burgerem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Na makaron:

  • 450 g semoliny z pszenicy durum,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (10 g),
  • 200 ml gorącej wody (niepełna szklanka),
  • ¼ łyżeczki soli.

Na farsz:

  • 1 opakowanie burgerów roślinnych,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 por,
  • 1 burak razem z botwinką (około 8-9 dużych liści),
  • 3 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 9 kawałków suszonych pomidorów z zalewy,
  • czarny pieprz do smaku,
  • kmin rzymski mielony.

Na pesto botwinkowe:

  • 3 liście botwinki,
  • oliwa z oliwek, około 8-9 łyżek,
  • sól himalajska,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżka mielonych migdałów.

Do podania:

  • 3 łyżki mielonych migdałów,
  • 1-2 liście botwinki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Farsz:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekany por.
  2. Następnie dodajemy posiekane liście botwinki i pokrojonego buraka. Podsmażamy aż całość zmięknie.
  3. Drobno kroimy suszone pomidory i dodajemy razem z rozdrobnionymi burgerami roślinnymi, kaparami i płatkami drożdżowymi. Smażymy chwilę, dokładnie mieszając.
  4. Doprawiamy czarnym pieprzem i kminem rzymskim.
  5. Odstawiamy farsz do wystudzenia.

Pesto botwinkowe:

  1. Do malaksera wkładamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pesto: liście botwinki, oliwę z oliwek, sól himalajską, płatki drożdżowe i mielone migdały. Dokładnie blendujemy.

Makaron:

  1. Zagniatamy gładkie ciasto ze składników potrzebnych do przygotowania makaronu: semoliny, oliwy z oliwek, gorącej wody i soli. Ciasto możemy zagnieść w mikserze z końcówką typu hak.
  2. Gładkie ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 10 minut do odpoczęcia.
  3. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokątny płat na oprószonej semoliną stolnicy.
  4. Każdy z płatów dzielimy na pół.
  5. Na jednej z połówek układamy farsz uformowany w kulki wielkości orzecha włoskiego w ostępach około 3 cm. Przestrzenie między nadzieniem smarujemy wodą i przykrywamy drugą połową ciasta. Dociskamy przestrzenie między farszem i wycinamy kwadratowe ravioli z farszem w centrum za pomocą noża lub radełka.
  6. Ravioli gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.