Roślinne klopsiki grzybowe z kremowym sosem z dyni makaronowej
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie roślinnych klopsików grzybowych,
- 1 dynia makaronowa,
- ok. 4 łyżki oliwy z oliwek,
- ok. 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- 500 g brązowych pieczarek,
- 250 g boczniaków,
- 1 łyżka masła,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki kremowego serka śmietankowego,
- sól i pieprz czarny do smaku,
- mały pęczek natki pietruszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i układamy na blaszce piekarnika. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
- Dynię pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (góra – dół).
- Upieczoną dynię pozostawiamy do przestygnięcia na około 10 minut, a następnie za pomocą 2 widelców wyciągamy miąższ, skrobiąc wnętrze.
- Oczyszczamy grzyby, kroimy w grube kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy grzyby na patelni i smażymy, aż się zarumienią. Przewracamy na drugą stronę i znów smażymy. Grzyby powinny być złotobrązowe.
- Usmażone grzyby odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Ponownie roztapiamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilka minut.
- Dodajemy klopsiki grzybowe i smażymy wszystko 2-3 minuty.
- Dolewamy śmietankę i dodajemy serek. Dokładnie mieszamy na niedużym ogniu, aż składniki się połączą i utworzą kremowy sos. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wrzątku.
- Na koniec doprawiamy danie solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.