Wróć

Roślinne klopsiki grzybowe z kremowym sosem z dyni makaronowej

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie roślinnych klopsików grzybowych,
  • 1 dynia makaronowa,
  • ok. 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • ok. 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 500 g brązowych pieczarek,
  • 250 g boczniaków,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki kremowego serka śmietankowego,
  • sól i pieprz czarny do smaku,
  • mały pęczek natki pietruszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i układamy na blaszce piekarnika. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
  2. Dynię pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (góra – dół).
  3. Upieczoną dynię pozostawiamy do przestygnięcia na około 10 minut, a następnie za pomocą 2 widelców wyciągamy miąższ, skrobiąc wnętrze.
  4. Oczyszczamy grzyby, kroimy w grube kawałki.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy grzyby na patelni i smażymy, aż się zarumienią. Przewracamy na drugą stronę i znów smażymy. Grzyby powinny być złotobrązowe.
  6. Usmażone grzyby odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Ponownie roztapiamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilka minut.
  8. Dodajemy klopsiki grzybowe i smażymy wszystko 2-3 minuty.
  9. Dolewamy śmietankę i dodajemy serek. Dokładnie mieszamy na niedużym ogniu, aż składniki się połączą i utworzą kremowy sos. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wrzątku.
  10. Na koniec doprawiamy danie solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.