Wróć

Ryba po grecku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min. + czas odstania w lodówce
LICZBA PORCJI: 4 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania Roślinnych kotlecików à la rybnych,
  • 3 łyżki oleju lub masła,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • por,
  • duża cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy marchewki, pietruszki i seler, starte na grubych oczkach tarki. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Podsmażamy około 7 minut.
  2. Dolewamy bulion i przyprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut na niedużym ogniu pod przykryciem. Warzywa mają zmięknąć, ale nie powinny się rozpadać. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Kotleciki rybne podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  4. W dużym, płaskim naczyniu (np. naczynie żaroodporne lub forma do zapiekania) układamy kotleciki i przykrywamy warzywami.
  5. Danie schładzamy przez noc w lodówce.