CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min. + czas odstania w lodówce
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 opakowania Roślinnych kotlecików à la rybnych,
- 3 łyżki oleju lub masła,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ½ selera,
- por,
- duża cebula,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 100 g przecieru pomidorowego,
- łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy marchewki, pietruszki i seler, starte na grubych oczkach tarki. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Podsmażamy około 7 minut.
- Dolewamy bulion i przyprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut na niedużym ogniu pod przykryciem. Warzywa mają zmięknąć, ale nie powinny się rozpadać. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Kotleciki rybne podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- W dużym, płaskim naczyniu (np. naczynie żaroodporne lub forma do zapiekania) układamy kotleciki i przykrywamy warzywami.
- Danie schładzamy przez noc w lodówce.