POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie gyrosa roślinnego a’la kurczak,
- 2 łyżki oleju,
- 1 duży por,
- 1 duża cebula,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
- 1 ogórek zielony,
- 1 czerwona papryka,
- 2 garstki pomidorków koktajlowych,
- garść rukoli,
- ½ czerwonej cebuli,
- 250 g kukurydzy,
- 3 garście sałaty lodowej
Sos:
- 3 łyżki wegańskiego majonezu,
- 1 łyżka wegańskiego jogurtu (może być jogurt grecki),
- 1 łyżka ketchupu,
- kilka kropel soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- szczypta soli,
- pieprz do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gyros podsmażamy około 3 minuty na patelni. Przekładamy do miski.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Por i cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na niedużym ogniu ze szczyptą soli oraz papryką. Por powinien zmięknąć i nabrać słodkiego smaku.
- W misce mieszamy majonez, jogurt, ketchup, sok z cytryny, oregano, sól, pieprz i czosnek.
- Do miski z gyrosem dodajemy warstwami: pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w kostkę paprykę, wcześniej podsmażonego pora z cebulą, przekrojone na połówki pomidorki, rukolę, sos, czerwoną cebulę pokrojoną w pióra, kukurydzę i sałatę.