Wróć

Sałatka gyros

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie gyrosa roślinnego a’la kurczak,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 duży por,
  • 1 duża cebula,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 garstki pomidorków koktajlowych,
  • garść rukoli,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 250 g kukurydzy,
  • 3 garście sałaty lodowej

Sos:

  • 3 łyżki wegańskiego majonezu,
  • 1 łyżka wegańskiego jogurtu (może być jogurt grecki),
  • 1 łyżka ketchupu,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta soli,
  • pieprz do smaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Gyros podsmażamy około 3 minuty na patelni. Przekładamy do miski.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Por i cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na niedużym ogniu ze szczyptą soli oraz papryką. Por powinien zmięknąć i nabrać słodkiego smaku.
  3. W misce mieszamy majonez, jogurt, ketchup, sok z cytryny, oregano, sól, pieprz i czosnek.
  4. Do miski z gyrosem dodajemy warstwami: pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w kostkę paprykę, wcześniej podsmażonego pora z cebulą, przekrojone na połówki pomidorki, rukolę, sos, czerwoną cebulę pokrojoną w pióra, kukurydzę i sałatę.