Wróć

Sałatka z roślinnymi dukatami buraczanymi

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie roślinnych dukatów buraczanych,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 mały por,
  • 2 garstki rukoli,
  • kilka listków sałaty masłowej,
  • 3 małe słodkie papryki bezpestkowe,
  • ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 50 g kremowego serka koziego,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki pestek dyni.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany por. Podsmażamy kilka minut na niedużym ogniu, aż por zmięknie i się delikatnie zarumieni.
  2. Dodajemy do pora dukaty buraczane i podsmażamy z obu stron.
  3. Na talerz wykładamy rukolę oraz porwane listki sałaty. Układamy przekrojone na połówki pomidorki, pióra czerwonej cebuli oraz plasterki papryki.
  4. Polewamy danie oliwą z oliwek. Układamy dukaty oraz podsmażonego pora, kruszymy ser kozi.
  5. Sałatkę posypujemy pestkami dyni oraz suszonym oregano.