Sałatka z roślinnymi dukatami buraczanymi
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie roślinnych dukatów buraczanych,
- 1 łyżka oleju,
- 1 mały por,
- 2 garstki rukoli,
- kilka listków sałaty masłowej,
- 3 małe słodkie papryki bezpestkowe,
- ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych,
- ¼ czerwonej cebuli,
- 50 g kremowego serka koziego,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 łyżki pestek dyni.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany por. Podsmażamy kilka minut na niedużym ogniu, aż por zmięknie i się delikatnie zarumieni.
- Dodajemy do pora dukaty buraczane i podsmażamy z obu stron.
- Na talerz wykładamy rukolę oraz porwane listki sałaty. Układamy przekrojone na połówki pomidorki, pióra czerwonej cebuli oraz plasterki papryki.
- Polewamy danie oliwą z oliwek. Układamy dukaty oraz podsmażonego pora, kruszymy ser kozi.
- Sałatkę posypujemy pestkami dyni oraz suszonym oregano.