Wróć

Spaghetti z roślinnym mielonym i wege parmezanem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy,
  • 1 opakowanie roślinnego mielonego a’la wołowe,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • szczypta soli

Wegański parmezan:

  • 30 g orzechów nerkowca,
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • duża szczypta soli kala namak.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cebulę siekamy w drobną kostkę, a czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę.
  2. Zagotowujemy wodę na makaron wg. instrukcji na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie wrzucamy na patelnię czosnek i podsmażamy delikatnie, aby go nie przypalić. Dodajemy suszone pomidory, całość mieszamy.
  4. Do całości wrzucamy roślinne mięso mielone i przysmażamy całość ok. 5 minut. Wlewamy pomidory w puszce, mieszamy i przyprawiamy oregano oraz solą. Całość powinna dusić się około 3 minut na niewielkim ogniu.
  5. W celu przygotowania parmezanu blendujemy wszystkie składniki. Aby nadać całości konsystencji sypkiego sera, tworzymy grudki poprzez dodanie do pasty kilku kropel wody i ponowne wymieszanie.
  6. Makaron podajemy ze świeżą bazylią, posypując wegańskim serem.