Wróć

Spaghetti z domowym
wege „parmezanem”

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min.
LICZBA PORCJI:
2-3 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Wegański parmezan:

  • 30 g orzechów nerkowca,
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • duża szczypta soli kala namak.

Spaghetti z sosem:

  • 1 opakowanie Roślinnego mielonego a’la wołowe,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • szczypta soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wegański „parmezan”:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie urządzenia i dokładnie blendujemy. Aby uzyskać konsystencję sypkiego sera, dodajemy do masy kilka kropel wody i ponowne miksujemy.

Spaghetti z sosem:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  2. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie wrzucamy czosnek i podsmażamy delikatnie, aby go nie przypalić. Dodajemy suszone pomidory i całość mieszamy.
  4. Do sosu wrzucamy Roślinne mielone i przysmażamy całość ok. 5 minut. Wlewamy pomidory w puszce, mieszamy i przyprawiamy oregano oraz solą. Całość powinna dusić się około 3 minuty na niewielkim ogniu.
  5. aron podajemy z sosem, posypany świeżą bazylią i przygotowanym „parmezanem”.