CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min.
LICZBA PORCJI: 2-3 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Wegański parmezan:
- 30 g orzechów nerkowca,
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- duża szczypta soli kala namak.
Spaghetti z sosem:
- 1 opakowanie Roślinnego mielonego a’la wołowe,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 suszonych pomidorów z zalewy,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżeczki oregano,
- 200 g makaronu spaghetti,
- szczypta soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wegański „parmezan”:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie urządzenia i dokładnie blendujemy. Aby uzyskać konsystencję sypkiego sera, dodajemy do masy kilka kropel wody i ponowne miksujemy.
Spaghetti z sosem:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie wrzucamy czosnek i podsmażamy delikatnie, aby go nie przypalić. Dodajemy suszone pomidory i całość mieszamy.
- Do sosu wrzucamy Roślinne mielone i przysmażamy całość ok. 5 minut. Wlewamy pomidory w puszce, mieszamy i przyprawiamy oregano oraz solą. Całość powinna dusić się około 3 minuty na niewielkim ogniu.
- aron podajemy z sosem, posypany świeżą bazylią i przygotowanym „parmezanem”.