Składniki:
- 1 opakowanie mielonego roślinnego a’la wołowe,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cukinia,
- garść migdałów bez skórki,
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- listki bazylii,
- makaron spaghetti (porcja dla 2 osób).
Dodatkowo:
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente, według wskazówek producenta.
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mielone a’la wołowe. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
- Cukinię myjemy, osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie, długie plastry, pozostawiając pestki.
- Do roślinnego mielonego dodajemy plastry cukinii i smażymy koło 2-3 minuty, aż cukinie delikatnie zmięknie.
- Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy danie.
- Do naczynia malaksera wrzucamy migdały oraz płatki drożdżowe nieaktywne i dokładnie miksujemy.
- Spaghetti wykładamy na talerze, dodajemy listki bazylii, posypujemy miksem migdałowym i skrapiamy oliwą z oliwek.