Wróć

Spaghetti z roślinnym mielonym i cukinią

Składniki:

  • 1 opakowanie mielonego roślinnego a’la wołowe,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cukinia,
  • garść migdałów bez skórki,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • listki bazylii,
  • makaron spaghetti (porcja dla 2 osób).

Dodatkowo:

  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente, według wskazówek producenta.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mielone a’la wołowe. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
  4. Cukinię myjemy, osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie, długie plastry, pozostawiając pestki.
  5. Do roślinnego mielonego dodajemy plastry cukinii i smażymy koło 2-3 minuty, aż cukinie delikatnie zmięknie.
  6. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy danie.
  7. Do naczynia malaksera wrzucamy migdały oraz płatki drożdżowe nieaktywne i dokładnie miksujemy.
  8. Spaghetti wykładamy na talerze, dodajemy listki bazylii, posypujemy miksem migdałowym i skrapiamy oliwą z oliwek.