Wróć

Spaghetti z klopsami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania klopsów roślinnych Dobra Kaloria,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • szczypta soli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek chili,
  • 2 marchewki,
  • ½ pora,
  • 750 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 łyżka oregano,
  • pęczek bazylii,
  • garść orzechów nerkowca,
  • ½ łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti Bio,
  • oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę ze szczyptą soli. Podsmażamy chwilę aż cebula się zeszkli.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, drobno pokrojonego pora i startą na grubych oczkach marchewkę.
  3. Całość podsmażamy na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając aż marchewka zmięknie. Do warzyw dolewamy passatę.
  4. Przyprawiamy płatkami drożdżowymi i oregano. Dokładnie mieszamy i gotujemy całość około 5-8 minut.
  5. Dodajemy klopsy, ściągamy patelnie z ognia i dorzucamy posiekaną bazylię.
  6. W osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti. Odcedzamy i dolewamy sporą ilość oliwy z oliwek (dzięki temu makaron nabierze pysznego aromatu i się nie poskleja).
  7. Do malaksera wrzucamy garść orzechów nerkowca, szczyptę soli i płatki drożdżowe. Całość miksujemy.
  8. Spaghetti podajemy z sosem z klopsami, skropione oliwą z oliwek, z listkami świeżej bazylii, posypane orzechami.