Wróć

Spring rollsy z burgerem
i Mieszanką Superfoods Balans

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Sos:

  • sok z ½ grejpfruta,
  • sok z ½ limonki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki syropy klonowego,
  • 1/3 papryczki chili,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej,
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry,
  • garstka posiekanych listków świeżej kolendry.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozpoczynamy od sosu: do garnuszka wlewamy sok z grejpfruta i limonki (możemy przelać przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Dodajemy sos sojowy i syrop klonowy. Siekamy papryczkę chili. Dodajemy papryczki do garnka ze startym imbirem, cukrem trzcinowym, trawą cytrynową i ziarnami kolendry. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut, aby sos się zredukował i trochę zgęstniał.
  2. Przelewamy wszystko przez sitko i odstawiamy do zupełnego ostygnięcia.
  3. Gdy sos będzie zimny, dodajemy drobno posiekaną świeżą kolendrę.
  4. Ogórka i marchewkę obieramy. Ogórka przekrajamy wzdłuż na pół i kolejny raz na pół. Marchewkę kroimy słupki.
  5. Mango obieramy i kroimy w paski.
  6. Burgery kroimy w paski o grubości około 1,5 cm.
  7. Do głębokiego talerza wlewamy ciepłą wodę, namaczając w nim listki papieru ryżowego (aż zmiękną). Przekładamy papier ryżowy na zwilżoną ściereczkę. Na środek nakładamy burgera, warzywa, szczypiorek, kolendrę.
  8. Całość posypujemy 1 łyżeczką mieszanki BALANS.
  9. Zawijamy wszystko w papier ryżowy, analogicznie do krokietów.
  10. Spring Rolls serwujemy z sosem i kolendrą.