POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 opakowania burgerów roślinnych,
- 7-8 płatów papieru ryżowego,
- 1 marchewka,
- duży pęczek kolendry,
- pęczek cienkiego szczypiorku,
- zielony ogórek,
- dojrzałe mango,
- dodatek do dań Superfoods Balans.
Sos:
- sok z ½ grejpfruta,
- sok z ½ limonki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki syropy klonowego,
- 1/3 papryczki chili,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej,
- ½ łyżeczki ziaren kolendry,
- garstka posiekanych listków świeżej kolendry.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozpoczynamy od sosu: do garnuszka wlewamy sok z grejpfruta i limonki (możemy przelać przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Dodajemy sos sojowy i syrop klonowy. Siekamy papryczkę chili. Dodajemy papryczki do garnka ze startym imbirem, cukrem trzcinowym, trawą cytrynową i ziarnami kolendry. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut, aby sos się zredukował i trochę zgęstniał.
- Przelewamy wszystko przez sitko i odstawiamy do zupełnego ostygnięcia.
- Gdy sos będzie zimny, dodajemy drobno posiekaną świeżą kolendrę.
- Ogórka i marchewkę obieramy. Ogórka przekrajamy wzdłuż na pół i kolejny raz na pół. Marchewkę kroimy słupki.
- Mango obieramy i kroimy w paski.
- Burgery kroimy w paski o grubości około 1,5 cm.
- Do głębokiego talerza wlewamy ciepłą wodę, namaczając w nim listki papieru ryżowego (aż zmiękną). Przekładamy papier ryżowy na zwilżoną ściereczkę. Na środek nakładamy burgera, warzywa, szczypiorek, kolendrę.
- Całość posypujemy 1 łyżeczką mieszanki BALANS.
- Zawijamy wszystko w papier ryżowy, analogicznie do krokietów.
- Spring Rolls serwujemy z sosem i kolendrą.