Wróć

Szakszuka z kiełbaskami klasycznymi

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 małe cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kmin rzymski,
  • oregano,
  • gałka muszkatołowa,
  • czosnek granulowany,
  • 1 op. kiełbasek klasycznych Dobra Kaloria,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • czarny pieprz

Dodatkowo:

  • listki bazylii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i sól. Podsmażamy na niedużym ogniu aż cebula się delikatnie zarumieni.
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jeszcze chwilę wszystko podsmażamy.
  3. Dodajemy pokrojone kiełbaski, chwilkę podsmażamy i dodajemy krojone pomidory.
  4. Gdy sos zacznie delikatnie wrzeć wbijamy jajka i czekamy aż się zetną.
  5. Danie podajemy ze świeżymi listkami bazylii.