Wróć

Szakszuka z kiełbaskami klasycznymi

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.
LICZBA PORCJI: 2

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie kiełbasek klasycznych,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 małe cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • po ½ łyżeczki czosnku granulowanego, oregano i gałki muszkatołowej,
  • po dużej szczypcie soli i czarnego pieprzu.

Dodatkowo:

  • listki bazylii.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i sól. Podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się delikatnie zarumieni.
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jeszcze chwilę wszystko smażymy.
  3. Dodajemy pokrojone kiełbaski, chwilkę podsmażamy i wlewamy pomidory z puszki.
  4. Gdy sos zacznie delikatnie wrzeć, wbijamy jajka i czekamy, aż się zetną. Danie podajemy ze świeżymi listkami bazylii.