Wróć

Tikka masala z roślinnym gyrosem

TIKKA MASALA Z PIECZONYM KALAFIOREM I ROŚLINNYM GYROSEM

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 min.
LICZBA PORCJI: 4 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Roślinnego gyrosa à la kurczak,
  • około 5-6 łyżek oliwy,
  • łyżka czerwonej papryki,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka oregano,
  • duża szczypta soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gruby plaster imbiru,
  • ½ cebuli,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki garam masali,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka czerwonej papryki,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • czerwona papryka,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 200 ml śmietanki kokosowej,
  • duża garść orzechów nerkowca.

Dodatkowo:

  • limonka,
  • pęczek kolendry,
  • ryż.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kalafior dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy papryką, oregano, czosnkiem i solą. Dokładnie mieszamy i pieczemy w temperaturze 210 stopni Celsjusza prze 23 minuty.
  2. Czosnek, imbir i cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy wcześniej posiekane warzywa. Podsmażamy razem z przyprawami (garam masala, cynamon, kmin rzymski, czerwona papryka i kurkuma).
  3. Gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy.
  4. Dodajemy upieczone kawałki kalafiora i gyros à la kurczak. Mieszamy wszystkie składniki i podsmażamy razem 3 minuty.
  5. Dolewamy pomidory krojone z puszki i śmietankę kokosową. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu około 5 minut. Na koniec dosypujemy orzechy nerkowca.
  6. Danie podajemy z ryżem, posypujemy listkami kolendry i obficie skrapiamy sokiem z limonki.