TIKKA MASALA Z PIECZONYM KALAFIOREM I ROŚLINNYM GYROSEM
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 min.
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Roślinnego gyrosa à la kurczak,
- około 5-6 łyżek oliwy,
- łyżka czerwonej papryki,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka oregano,
- duża szczypta soli,
- 2 ząbki czosnku,
- gruby plaster imbiru,
- ½ cebuli,
- łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżeczki garam masali,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- łyżeczka czerwonej papryki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- czerwona papryka,
- puszka pomidorów krojonych,
- 200 ml śmietanki kokosowej,
- duża garść orzechów nerkowca.
Dodatkowo:
- limonka,
- pęczek kolendry,
- ryż.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kalafior dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy papryką, oregano, czosnkiem i solą. Dokładnie mieszamy i pieczemy w temperaturze 210 stopni Celsjusza prze 23 minuty.
- Czosnek, imbir i cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy wcześniej posiekane warzywa. Podsmażamy razem z przyprawami (garam masala, cynamon, kmin rzymski, czerwona papryka i kurkuma).
- Gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Dodajemy upieczone kawałki kalafiora i gyros à la kurczak. Mieszamy wszystkie składniki i podsmażamy razem 3 minuty.
- Dolewamy pomidory krojone z puszki i śmietankę kokosową. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu około 5 minut. Na koniec dosypujemy orzechy nerkowca.
- Danie podajemy z ryżem, posypujemy listkami kolendry i obficie skrapiamy sokiem z limonki.