Wróć

Tortilla z gyrosem roślinnym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 placki pszenne tortilla,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • 1 opakowanie gyrosa roślinnego a’la kurczak,
  • 1 jogurt roślinny naturalny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • papryka szpiczasta czerwona,
  • czerwona cebulka,
  • mieszanka sałat,
  • pomidor malinowy,
  • ogórek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania sosu czosnkowego. Do jogurtu roślinnego naturalnego dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany drobno czosnek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kwadrans.
  2. W tym czasie myjemy i kroimy warzywa w drobną kostkę, zaś cebulkę w piórka.
  3. Placki tortilli można podgrzać w piekarniku zgodnie z instrukcją z opakowania.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażmy roślinny gyros.
  5. Na ciepłą tortillę wykładamy sos, mieszankę sałat, gyros oraz pokrojone warzywa.
  6. Całość zwijamy wedle uznania.