Wróć

Tortilla z gyrosem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.
LICZBA PORCJI:
2 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Sos czosnkowy:

  • 1 jogurt naturalny lub roślinny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Tortilla:

  • 1 opakowanie Roślinnego gyrosa a’la kurczak,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 2 placki tortilli,
  • 1 papryka szpiczasta czerwona,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 1 ogórek zielony,
  • czerwona cebula,
  • ½ paczki mieszanki sałat.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Sos czosnkowy:

  1. Do jogurtu dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany drobno czosnek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kwadrans.

Tortilla:

  1. Paprykę, pomidora i ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulkę obieramy i siekamy w piórka.
  2. Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją z opakowania.
  3. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i przysmażmy gyros.
  4. Na ciepłą tortillę wykładamy sos czosnkowy, mieszankę sałat, gyros oraz pokrojone warzywa. Całość zwijamy wedle uznania.