CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny lub roślinny,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Tortilla:
- 1 opakowanie Roślinnego gyrosa a’la kurczak,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 2 placki tortilli,
- 1 papryka szpiczasta czerwona,
- 1 pomidor malinowy,
- 1 ogórek zielony,
- czerwona cebula,
- ½ paczki mieszanki sałat.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sos czosnkowy:
- Do jogurtu dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany drobno czosnek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kwadrans.
Tortilla:
- Paprykę, pomidora i ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulkę obieramy i siekamy w piórka.
- Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i przysmażmy gyros.
- Na ciepłą tortillę wykładamy sos czosnkowy, mieszankę sałat, gyros oraz pokrojone warzywa. Całość zwijamy wedle uznania.