Wróć

Wrapy z roślinnymi klopsami
i sosem z nerkowców

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania klopsów roślinnych klasycznych,
  • 4 placki tortilli z mąki pełnoziarnistej,
  • duża garść roszponki,
  • duża garść szpinaku baby,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ½ zielonego ogórka,
  • 2 garstki pomidorków koktajlowych,
  • ½ czerwonej papryki.

Sos:

  • 60 g orzechów nerkowca,
  • 100 g jogurtu roślinnego,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (10 g),
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • listki z 1 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 mały ząbek czosnku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski malaksera wrzucamy wszystkie składniki na sos. Bardzo dokładnie blendujemy na jednolitą, gładką konsystencję.
  2. Na suchej patelni podgrzewamy roślinne klopsy.
  3. Na tej samej patelni podgrzewamy z obu stron placki tortilli.
  4. Każdy placek smarujemy około 2-3 łyżkami sosu. Układamy roszponkę, listki szpinaku, roślinne klopsy, czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka, plasterki ogórka, paprykę pokrojoną w słupki i połówki pomidorków koktajlowych.
  5. Zawijamy wrapa (zaczynamy od podwinięcia dolnej części do środka, a następnie to samo powtarzamy z bocznymi).