Wróć

Burgery z halloumi

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie roślinnych burgerów,
  • liście sałaty,
  • 220 g sera halloumi (można zastąpić ulubionym serem wegańskim),
  • pomidor,
  • oliwa z oliwek,
  • liście bazylii.

Sos tzatziki:

  • 300 g jogurtu greckiego (lub dowolnego jogurtu roślinnego),
  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół ząbka czosnku,
  • sól,
  • czarny pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Burgery grillujemy do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia.
  2. Ser halloumi (bądź ser wegański) kroimy na grube plastry. Grillujemy, aż zmieni kolor na złotobrązowy.
  3. Do miski przekładamy: jogurt grecki, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość mieszamy.
  4. Burgery układamy na sałacie, dodajemy plasterki pomidora, grillowany ser, sos Tzatziki i listki bazylii. Danie skrapiamy oliwą z oliwek.