POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie roślinnych burgerów,
- liście sałaty,
- 220 g sera halloumi (można zastąpić ulubionym serem wegańskim),
- pomidor,
- oliwa z oliwek,
- liście bazylii.
Sos tzatziki:
- 300 g jogurtu greckiego (lub dowolnego jogurtu roślinnego),
- 2-3 ogórki gruntowe,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pół ząbka czosnku,
- sól,
- czarny pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Burgery grillujemy do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia.
- Ser halloumi (bądź ser wegański) kroimy na grube plastry. Grillujemy, aż zmieni kolor na złotobrązowy.
- Do miski przekładamy: jogurt grecki, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość mieszamy.
- Burgery układamy na sałacie, dodajemy plasterki pomidora, grillowany ser, sos Tzatziki i listki bazylii. Danie skrapiamy oliwą z oliwek.