Wróć

Chili sin carne

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mięsa mielonego a la wołowe,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • duża szczypta cynamonu,
  • ½ łyżeczki chili pieprz cayenne,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
  • 100 ml passaty pomidorowej,
  • 120 g kukurydzy,
  • 120 g czerwonej fasoli

Dodatkowo:

  • pęczek kolendry,
  • 1 limonka,
  • ryż.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy ze szczyptą soli.
  2. Dodajemy kmin, cynamon, chili pieprz cayenne, czosnek suszony i oregano. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
  3. Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy, aż zmięknie.
  4. Następnie dodajemy roślinne mielone a’la wołowe, wszystko mieszamy i smażymy około 2 minuty.
  5. Dolewamy passatę i krojone pomidory. Dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszamy i zostawiamy jeszcze na ogniu na około 3 minuty.
  6. Danie podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, świeżymi listkami kolendry oraz sokiem z limonki.