POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mięsa mielonego a la wołowe,
- 3 łyżki oleju,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- duża szczypta cynamonu,
- ½ łyżeczki chili pieprz cayenne,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
- 100 ml passaty pomidorowej,
- 120 g kukurydzy,
- 120 g czerwonej fasoli
Dodatkowo:
- pęczek kolendry,
- 1 limonka,
- ryż.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy ze szczyptą soli.
- Dodajemy kmin, cynamon, chili pieprz cayenne, czosnek suszony i oregano. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy, aż zmięknie.
- Następnie dodajemy roślinne mielone a’la wołowe, wszystko mieszamy i smażymy około 2 minuty.
- Dolewamy passatę i krojone pomidory. Dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszamy i zostawiamy jeszcze na ogniu na około 3 minuty.
- Danie podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, świeżymi listkami kolendry oraz sokiem z limonki.