Wróć

Gołąbki z roślinnym mielonym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Farsz:

  • 100 g ryżu,
  • 270 ml wody,
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • 2 opakowania roślinnego mięsa mielonego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oregano,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • czarny pieprz,
  • 4 połówki suszonych pomidorów (opcjonalnie),
  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1,5 l bulionu warzywnego

Sos:

  • wywar z gotowania gołąbków,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3-4 łyżki śmietanki sojowej,
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki.

Dodatkowo: koperek do posypania dania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Gotujemy ryż według wskazówek producenta. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i sól. Podsmażamy na niedużym ogniu aż cebula się delikatnie zarumieni. Dodajemy roślinne mielone, sos sojowy, majeranek, oregano, suszony czosnek, pieprz czarny i posiekane suszone pomidory. Dokładnie mieszamy i chwilę razem podsmażamy.
  3. Dodajemy ryż, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Z kapusty wycinamy głąb. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i obgotowujemy kapustę około 7-8 minut z jednej strony i kolejne 5 minut z drugiej. Odcedzamy kapustę i pozostawiamy do przestygnięcia.
  5. Odrywamy liście z kapusty. Wycinamy twarde zgrubiania z liścia, nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety.
  6. Na dnie dużego garnka układamy niewykorzystane liście i następnie układamy ściśle gołąbki. Dolewamy bulion i gotujemy około 25-30 minut na niedużym ogniu.
  7. Odlewamy wywar do innego garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy. Do miseczki odlewamy jedną chochlę sosu, dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było żadnych grudek. Dolewamy do reszty sosu i zagotowujemy (teraz sos zgęstnieje).
  8. Dodajemy śmietankę sojową, posiekany koperek i wędzoną paprykę. Mieszamy.
  9. Gołąbki podajemy razem z sosem posypane koperkiem.