CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 min.
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Farsz:
- 2 opakowania Roślinnego mięsa mielonego,
- 100 g ryżu,
- 270 ml wody,
- szczypta soli,
- 3 łyżki oleju,
- 2 cebule,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka oregano,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 4 połówki suszonych pomidorów (opcjonalnie).
Gołąbki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 1,5 l bulionu warzywnego.
Sos:
- wywar z gotowania gołąbków,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki mąki,
- 3-4 łyżki śmietanki (może być roślinna),
- ½ pęczka koperku,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki.
Dodatkowo:
- koperek do posypania dania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Farsz:
- Ryż gotujemy według wskazówek producenta. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i sól. Podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się delikatnie zarumieni. Dodajemy Roślinne mielone, sos sojowy, przyprawy i posiekane suszone pomidory. Dokładnie mieszamy i chwilę razem podsmażamy.
- Dodajemy ryż, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Gołąbki:
- Z kapusty wycinamy głąb. Gotujemy wodę w dużym garnku i obgotowujemy kapustę około 7-8 minut z jednej strony i kolejne 5 minut z drugiej. Odcedzamy kapustę i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Odrywamy liście z kapusty. Z każdego wycinamy twarde zgrubienia, nakładamy na środek farsz i formujemy jak krokiety – boki liścia składamy do środka i ciasno zwijamy roladkę od góry.
- Na dnie dużego garnka wykładamy niewykorzystane liście, a na nich układamy ściśle gołąbki. Zalewamy bulionem i gotujemy około 25-30 minut na niedużym ogniu.
Sos:
- Odlewamy wywar do innego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Do miski odlewamy jedną chochlę sosu, dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było żadnych grudek. Dolewamy do reszty sosu i zagotowujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy śmietankę, posiekany koperek i wędzoną paprykę. Mieszamy.
- Gołąbki podajemy razem z sosem, posypane koperkiem.