Wróć

Gołąbki z Roślinnym mielonym

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 min.
LICZBA PORCJI:
4 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Farsz:

  • 2 opakowania Roślinnego mięsa mielonego,
  • 100 g ryżu,
  • 270 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oregano,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 4 połówki suszonych pomidorów (opcjonalnie).

Gołąbki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1,5 l bulionu warzywnego.

Sos:

  • wywar z gotowania gołąbków,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3-4 łyżki śmietanki (może być roślinna),
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki.

Dodatkowo:

  • koperek do posypania dania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Farsz:

  1. Ryż gotujemy według wskazówek producenta. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i sól. Podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się delikatnie zarumieni. Dodajemy Roślinne mielone, sos sojowy, przyprawy i posiekane suszone pomidory. Dokładnie mieszamy i chwilę razem podsmażamy.
  3. Dodajemy ryż, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Gołąbki:

  1. Z kapusty wycinamy głąb. Gotujemy wodę w dużym garnku i obgotowujemy kapustę około 7-8 minut z jednej strony i kolejne 5 minut z drugiej. Odcedzamy kapustę i pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Odrywamy liście z kapusty. Z każdego wycinamy twarde zgrubienia, nakładamy na środek farsz i formujemy jak krokiety – boki liścia składamy do środka i ciasno zwijamy roladkę od góry.
  3. Na dnie dużego garnka wykładamy niewykorzystane liście, a na nich układamy ściśle gołąbki. Zalewamy bulionem i gotujemy około 25-30 minut na niedużym ogniu.

Sos:

  1. Odlewamy wywar do innego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Do miski odlewamy jedną chochlę sosu, dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było żadnych grudek. Dolewamy do reszty sosu i zagotowujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  2. Dodajemy śmietankę, posiekany koperek i wędzoną paprykę. Mieszamy.
  3. Gołąbki podajemy razem z sosem, posypane koperkiem.