Wróć

Wegańska kaszanka z kiszoną kapustą według Jakuba Kuronia

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min.
LICZBA PORCJI:
4 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania Roślinnej kaszanki,
  • 3 cebule,
  • 700 g kiszonej kapusty,
  • 4 łyżki oleju, np. rzepakowego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 4 liście laurowe,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego.

Dodatkowo:

  • pieczywo lub młode ziemniaki,
  • musztarda/chrzan.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku.
  2. Folię aluminiową dzielimy na cztery arkusze i smarujemy olejem. Na każdym kawałku układamy porcję kapusty kiszonej, dwie kaszanki, garść cebuli oraz liść laurowy. Składniki doprawiamy majerankiem, szczyptą soli i pieprzem. Kaszankę zawijamy w folię tak, aby powstały szczelnie zamknięte pakunki.
  3. Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie około 15-20 minut, obracając kilka razy. Podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniakami, z dodatkiem musztardy albo chrzanu.