Wróć

Kaszanka w pieczonym batacie

CZAS PRZYGOTOWANIA: niecałe 2 godz. z czasem pieczenia
LICZBA PORCJI:
4 porcje

Składniki:

Sos czosnkowy:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Pieczone bataty:

  • 1 opakowanie Roślinnej kaszanki,
  • 4 większe bataty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • rukola,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie:

Sos czosnkowy:

  1. Do jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Mieszamy i schładzamy w lodówce.

Pieczone bataty:

  1. Bataty nacinamy wzdłuż i polewamy oliwą z oliwek. Ziemniaki posypujemy solą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny.
  2. W czasie, gdy bataty się pieką przygotowujemy sos czosnkowy z przepisu powyżej, a pod koniec pieczenia podgrzewamy kaszankę na patelni grillowej wg. instrukcji.
  3. Po upieczeniu wyjmujemy ziemniaki i otwieramy je delikatnie w miejscu nacięcia. Wkładamy tam łyżkę sosu i kaszankę. Tak przygotowane ziemniaki posypujemy świeżymi liśćmi kolendry.
  4. Ziemniaki podajemy z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych skropionych oliwą.