CZAS PRZYGOTOWANIA: niecałe 2 godz. z czasem pieczenia
LICZBA PORCJI: 4 porcje
Składniki:
Sos czosnkowy:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub roślinnego,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Pieczone bataty:
Dodatkowo:
- rukola,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- świeża kolendra.
Przygotowanie:
Sos czosnkowy:
- Do jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Pieczone bataty:
- Bataty nacinamy wzdłuż i polewamy oliwą z oliwek. Ziemniaki posypujemy solą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny.
- W czasie, gdy bataty się pieką przygotowujemy sos czosnkowy z przepisu powyżej, a pod koniec pieczenia podgrzewamy kaszankę na patelni grillowej wg. instrukcji.
- Po upieczeniu wyjmujemy ziemniaki i otwieramy je delikatnie w miejscu nacięcia. Wkładamy tam łyżkę sosu i kaszankę. Tak przygotowane ziemniaki posypujemy świeżymi liśćmi kolendry.
- Ziemniaki podajemy z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych skropionych oliwą.